неделя, август 28, 2016

98 години - Любовта Не Умира !

На 28 август 2016 се навършват 98 години от създаването на предшественика на Спартак Варна – Български Сокол. 


 Клубът празнува рождения си ден като шампион на България (1932), два пъти втори (1931, 1933) и три пъти трети (1929, 1955, 1984). Два пъти е бил финалист за купата на България (1961, 1983) и два пъти участник в евротурнира КНК (есен 1961, 1983).  Първият отпада в първия кръг от „Рапид“ (Австрия) след 0:0 и 2:5, а втория стига до 1/8-финал, след като елиминира „Мерсин“ (Турция) – 0:0, 1:0. Във втория кръг варненци се превръщат в единствения наш клуб, играл с еврогранда „Манчестър юнайтед“. Англичаните бият с 2:1 във Варна и 2:0 на „Олд Трафорд“.
„Спартак“ е дал на българския футбол играчи като Жечо Тунчев, Добромир Ташков, Илия Кирчев, Красимир Зафиров, Пламен Гетов, Живко Господинов, Стефан Найденов и други. През 1986 година Живко Господинов става единственият действащ футболист на варненски клуб, който е участвал на световно първенство. 



Честита годишнина на тебе, верен Соколе! Ти знаеш кой си и кой никога няма да бъдеш. Ти си на 12 години и бягаш от училище за да видиш любимия отбор, та дори и да имаш проблеми след това. Ти си на 50 и след работа, макар и да си  уморен, се сещаш за Спартачето и тихичко псуваш всяка вечер, че тези, които на хора не приличат са се настанили на „Коритото”.  Ти си на 36 и си спомняш с кого си гледал Соколите да играят, а също и как бе натирен в калта от некадърност и алчност. Ти си този, който носи в себе си идеите на Нягол Колев и Жечо Тунчев. Ти не се продаваш за шепа монети, ти от своя джоб вадиш, за да дадеш.
Ти знаеш, че Любовта и Уважението не се купуват в супермаркета!!!

А всъщност не искаш много, не искаш отбора ти да спечели Шампионската лига, не искаш невъзможни неща. Искаш само да гледаш честен и мъжки, истински футбол , пък бил той и в по-долна дивизия. Ти знаеш, че честният и мъжки Спартак рано или късно ще бъде там, където му е мястото – в „А” група.
Ти всъщност не искаш никак много - искаш да си върнеш радостта от играта – от истинската игра – не от тази, която е подплатена с дебели куфарчета и купени мачове. Искаш просто да обичаш играчите, които оставят сърцето си на терена за синьо-бялата емблема, а не тази, чиито диригенти са гнусни полу-човешки образи.
Ти знаеш, че колко голям е един клуб зависи от любовта на феновете му и знаеш, че затова Спартак е най-големият клуб – защото го обичаме повече от всичко друго!
И когато трябва, ще го защитим!

Честита годишнина, Спартак Варна!


--- spartak-varna.net 

Няма коментари: